مشکل ورود دانش بنیان‌ها به بورس چیست؟/بازدهی مورد انتظار این صندوق‌ها در صورتی که ایده‌ای عملیاتی بشود حداقل هزار درصد است!

کارشناس بازار سرمایه گفت: شرکت‌های دانش بنیان در دو دسته شرکت‌های دارای محصولات فیزیکی و استارتاپی تقسیم بندی می‌شوند. شرکت‌های استارتاپی قالبا در بستر نرم افزار و طرح هستند و برای ورود به بازار سهام نیاز آنها به فراهم آوری زیرساخت‌ها منتهی نمی‌شود و لازمه‌های دیگری همچون فرهنگ‌سازی در خصوص سرمایه‌گذاری و اعتماد به این طرح‌ها نیز وجود دارد و در حقیقت موفقیت تامین مالی این طرح‌ها به نفود آن در سطح جامعه بستگی دارد. ارزش واقعی طرح‌های این شرکت‌ها در ارزش افزوده‌ پس از تامین مالی و نتیجه‌بخشی آنها نهفته است.

احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با زهرا فعله گری خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد اظهار کرد: طبق سیاست‌گذاری‌های انجام شده، تامین مالی شرکت های دانش بنیان باید به واسطه صندوق‌های مخاطره پذیر و یا جسورانه انجام شود. برای مبادرت آنها در این حوزه نیز اقداماتی نظیر امیدنامه و اساسنامه ایجاد شده و صندوق‌هایی نیز راه‌اندازی شده است اما متاسفانه تاکنون مغفول مانده است.

کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: با رونق این صندوق‌ها امکان حضور دانش‌بنیان‌ها و تبدیل ایده‌های آنها به واقعیت فراهم می‌شود و سازوکار این صندوق‌ها متناسب با ارزش شرکت‌های استارتاپی که عمدتا مبتنی بر ایده‌ هستند، تعبیه شده است.

وی افزود: شرکت‌های دانش بنیان در دو دسته شرکت‌های دارای محصولات فیزیکی و استارتاپی تقسیم بندی می‌شوند. شرکت‌های استارتاپی قالبا در بستر نرم افزار و طرح هستند و برای ورود به بازار سهام نیاز آنها به فراهم آوری زیرساخت‌ها منتهی نمی‌شود و لازمه‌های دیگری همچون فرهنگ‌سازی در خصوص سرمایه‌گذاری و اعتماد به این طرح‌ها نیز وجود دارد و در حقیقت موفقیت تامین مالی این طرح‌ها به نفود آن در سطح جامعه بستگی دارد. ارزش واقعی طرح‌های این شرکت‌ها در ارزش افزوده‌ پس از تامین مالی و نتیجه‌بخشی آنها نهفته است.

اشتیاقی بیان کرد: دیجی کالا یکی از شرکت‌های استارتاپی بوده که مقدمات پذیرش آن فراهم شده و در حال حاضر بحث چگونگی ارزش گذاری آن در فرابورس مطرح است که پس از گذراندن این موارد سهام آن قابل معامله برای عموم خواهد بود و افراد می توانند عرضه اولیه آن را خریداری کنند. این موضوع حاکی از این است که مسیر مشخصی برای ورود این شرکت‌ها به بازار سرمایه وجود دارد و پیش‌تر زیرساخت‌های آن فراهم شده بود اما اجرای آن با مشکلاتی در بحث صندوق های مخاطره پذیر و ارزش‌گذاری آنها وجود دارد که در این خصوص نیز نیاز است که سایر مراجع و نهادها همکاری و مساعدت لازم را داشته باشند. با توجه به عنوان گذاری سال جاری توسط مقام معظم رهبری، نسبت به رفع هرچه سریع‌تر این چالش‌ها خوش بین هستم.

وی در تشریح سازوکار صندوق‌های جسورانه و کارکرد آنها بیان کرد: در حال حاضر اگر بخواهم از نوع ریسکی صندوق‌ها را دسته بندی کنیم می‌توانیم به طور نمونه به صندوق‌های درآمد ثابت با حداقل ریسک، صندوق‌های مختلط با ریسک متوسط و صندوق‌های سهامی با ریسک بالا را ذکر کنیم که صندوق‌های جسورانه نیز در رتبه بالاتری از ریسک پذیری قرار می‌گیرد.

کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: علت ریسک بسیار زیاد صندوق‌های جسورانه نسبت به سهام این است که بر روی ایده‌های دانش بنیان سرمایه گذاری می کنند و در واقعیت از هر ۱۰ ایده شاید یک مورد عملیاتی شده و منجر به تولید انبوه شود؛ بنابراین این صندوق مناسب افراد با ریسک پذیری بالا است. البته باید این نکته را مدنظر داشت که بازدهی این سرمایه گذاری بسیار بالا بوده و اگر یکی از ۱۰ طرح به تولید انبوه برسد، طرح‌های شکست خورده را نیز پوشش می‌دهد. بازدهی مورد انتظار این صندوق‌ها در صورتی که ایده‌ای عملیاتی بشود حداقل هزار درصد است که با توجه به پذیرش ریسکی که سرمایه گذار متحمل می‌شود، بازدهی  بالایی است. از طرفی اگر طرح‌ها موفق نباشد، تمام وجه سرمایه گذاری به صفر می‌رسد.

اشتیاقی درمورد این پرسش خبرنگار مبنی بر اینکه با توجه به ریسک یادشده، آیا سرمایه گذاری در این صندوق ها سرنوشت نامعلومی دارد و شبیه به شیر یا خط آوردن است؟ پاسخ داد: خیر، این چنین نیست چراکه برای پذیرش این شرکت‌ها و طرح‌های آن ارزش‌گذاری‌های اصولی انجام می‌شود و علاوه بر این موضوع صندوق‌های مخاطره پذیر تنها بر روی یک یا دو طرح سرمایه گذاری نمی‌کنند که در صورت شکست آسیب جبران ناپذیری ببینند، بلکه بر روی ایده‌های دفاع شده متعددی سرمایه گذاری و تامین مالی می‌کنند و به این واسطه احتمال شکست نیز کاهش می‌یابد.

۱۵ فروردین ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۱
کد خبر: 26833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha