نوشتن چنین بودجه ای فقط یک ساعت زمان می‌خواست/ فاجعه کسری ۳۲۰ هزار میلیاردی تراز عملیاتی

نماینده سابق مجلس با بیان اینکه نوشتن این لایحه بودجه کمتر از یک ساعت زمان نیاز دارد و کپی از بودجه‌های سنواتی است، گفت:‌ کسری ۳۲۰ هزار میلیاردی تراز عملیاتی یک فاجعه است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، محمد حسینی در گفت‌وگو با فارس در مورد وضعیت لایحه بودجه ۱۴۰۰ اظهارداشت: این لایحه بودجه کمتر از یک ساعت برای نوشتن وقت لازم داشته و «Save as» بودجه سنوات گذشته است به همراه یک سری رویاهایی که وضعیت آن معلوم نیست.

این نماینده سابق مجلس افزود: مقام معظم رهبری سه سال است راجع به اصلاح ساختار بودجه صحبت می‌کنند و هیچ اصلاح ساختار و کاهش اتکا به نفت که در برنامه ششم و از برنامه سوم به آن تاکید شده محقق نشد. آنچه در لایحه بودجه ۱۴۰۰ می بینیم خلاف آن را ثابت می‌کند.

وی با اشاره به این که قرن در حال تغییر است، با طرح این سوال که آیا پیش‌بینی از بودجه ۱۴۰۰ رویای شده یا واقعیت ها تغییر کرده است، گفت: بودجه باید منعطف و با واقعیت‌های موجود بسته می‌شد متاسفانه دولت بودجه را بدون هیچ تغییری حتی در احکام لایحه  پیش بینی کرده است. مثل کسی که می خواهد برای دیگران مشغول بنویسد نه برای خودش که بخواهد اجرا کند. لذا تعهدات بیشتر برای دولت، مجلس و مردم ایجاد کرده است.

به گفته این کارشناس بودجه، در سال جاری ۵۵ هزار میلیارد تومان از محل صادرات نفت پیش بینی شده اما وصولی در حد ۵ درصد است. اما یکباره برای سال آینده ۲.۳ میلیون بشکه صادرات نفت پیش بینی می شود. در حوزه نفت یک درآمد ثابت را لحاظ می‌کنند و روی ارقامی مانند تعداد بشکه، نرخ ارز و تسعیر آن بازی می‌کنند.

وی ادامه داد: این مفروضات نباید ما را سردرگم کند بلکه آنچه مهم است این بوده که چگونه ۱۵۳ هزار میلیارد تومان نفت صادر کنیم. از طرفی ۷۰ هزار میلیارد تومان فروش اوراق نفتی پیش‌بینی شده است.

حسینی با اشاره به واگذاری دارایی‌های مالی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ تصریح کرد:‌ در کنار این مسئله باید توجه داشت که بازار بورس این ظرفیت جدید است اما خاطرتان هست در سال جاری چه بلایی سر مردم آوردن از کجا می‌خواهند ۹۰ هزار میلیارد تومان از بورس درآمد کسب کنند و ۲۹۰ هزار میلیارد تومان از محل واگذاری دارایی‌های مالی به دست بیاورند.

این نماینده سابق مجلس تاکید کرد: بودجه ۱۴۰۰ از بابت منابع بسیار انبساطی بسته شده و این به نفع کشور نیست می‌خواستیم به قطع وابستگی نفت حداقل در هزینه‌های جاری برسیم اما در حال حاضر تراز جاری بودجه ۳۲۰ هزار میلیارد تومان منفی است که به دلیل افزایش سهم نفت و منابع واهی افزایش یافت که یک فاجعه است.

این کارشناس مسائل بودجه با بیان اینکه اگر دولت می‌تواند به‌ غیر از سهم شرکت نفت و ۲۰ درصد سهم صندوق توسعه ملی ۲.۳ میلیون بشکه نفت صادرات کند چرا سهم صندوق توسعه ملی ۳۸ درصد نمی‌پردازد، عنوان کرد:‌ حتی ۷۵ هزار میلیارد تومان قرار است از صندوق توسعه ملی برداشت کند.

۱۷ آذر ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۴
کد خبر: 10277

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha