اراده ای برای حفظ ارزش پول ملی نیست

مقام معظم رهبری در جریان دیدار مجازی هفته گذشته خود با هیات دولت، به مسائل مختلفی در حوزه اقتصادی اشاره کردند. یکی از مهمترین مسائل و دغدغه های ایشان، حفظ ارزش پول ملی بود. ایشان با اشاره به برخی عوامل بی ثباتی ارزی در کشور طی هفته های اخیر، بانک مرکزی را نهادی مهم برای پیگیری موضوع حفظ ارزش پول خواندند. در همین رابطه سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در گفت و گو با «رادار اقتصاد» پیشنهاداتی برای مدیریت ارزی ارائه کرد.

به گزارش گروه اقتصاد کلان رادار اقتصاد هیات دولت اخیرا و به مناسبت هفته دولت دیداری مجازی با رهبر معظم انقلاب داشتند. در این دیدار اعضای هیئت دولت گزارش هایی در حوزه های مختلف ارائه کردند. پس از این گزارش ها، مقام معظم رهبری رهنمودهایی را به اعضای دولت ارائه کردند. ایشان همچنین با اشاره به گزارش های مقامات دولتی درباره موضوعات اقتصادی، برخی مسائل و دغدغه ها را با مسئولان دولت در میان گذاشتند. در این میان موضوع حفظ ارزش پول ملی از جمله مسائل مطرح در بیانات مقام معظم رهبری بود.

مقام معظم رهبری پس از اشاره به دو موضوع تولید و سرمایه گذاری، به موضوع ارزش پول ملی پرداختند و فرمودند: «موضوع سوّمی که در بخش مربوط به اقتصاد میخواهم عرض بکنم، مسئله‌ی ارزش پول ملّی است که خب این هم بی‌ارتباط به آن بحثهای قبلی نیست. البتّه ارزش پول ملّی علی‌الاصول یک چیزی است که به رشد تولید کشور و رشد توسعه‌ی کشور و رشد اقتصادی و تقویت بنیه‌ی اقتصادی کشور ارتباط دارد؛ عمدتاً این است. لکن یک چیزهایی هم در حاشیه‌ی این وجود دارد. البتّه اگر ما بتوانیم تولید را تقویت کنیم، پول ملّی به طور طبیعی تقویت خواهد شد؛ اگر بتوانیم بنیه‌ی اقتصاد را قوی کنیم، پول ملّی طبعاً تقویت خواهد شد و تقویت پول ملّی در امر معیشت مردم یک تأثیر فوق‌العاده‌ای دارد دیگر؛ تأثیر مستقیم در امر معیشت مردم دارد، لکن در کنار آن کارهای بلندمدّت -که تقویت بنیه‌ی اقتصادی کار کوتاه‌مدّتی نیست- بعضی از کارهای کوتاه‌مدّت هم وجود دارد.»

ایشان با اشاره به برخی عوامل کاهش ارزش پول ملی عنوان کردند: «یکی این که مشخّص شده است که دخالتهای بدخواهانه‌ای در کار ارز می شود که اینها در کاهش قیمت پول ملّی و ارزش پول ملّی تأثیر می گذارد. بعضی از دخالت ها، دخالت های بدخواهانه است؛ بعضی بدخواهانه نیست، [بلکه] سودجویانه است. اعلام شد که ۲۷ میلیارد دلار پول صادراتی است که برنگشته؛ خب این مسئله‌ی مهمّی است.»

مقام معظم رهبری با اشاره به برخی موانع بازگشت ارز به کشور فرمودند: «البتّه گاهی اوقات این برنگشتن به خاطر یک عوامل منطقی است که برنمی گردد، امّا گاهی هم به خاطر این است که مثلاً فرض کنید این پول را، این ارز را این جناب، برده در فلان کشور زمین خریده، ملک خریده، آنجا رفته کارهایی مانند اینها کرده؛ این قابل قبول نیست. حالا گزارش هایی در این زمینه هست که در یکی از کشورهای همسایه‌ی ما، بیشترین تعداد ملکی که خریداری شده، مربوط به ایرانی‌هایی است که آنجا ملک خریده‌اند؛ خب این اصلاً قابل قبول نیست. یا اگر بخواهند این را صرف کنند برای واردات کالاهای غیر لازم، یا کالاهای لوکس و بکلّی غیر مورد انتفاع که نمونه‌اش را عرض کردم: یک گوشی تلفن لوکسی را از آمریکا آورده‌اند و نیم میلیارد، پانصد میلیون یورو صرف این کار بشود؛ حالا تعجّب هم می کنم که چطور آنها که این همه تحریم می کنند ما را، این یکی را و امثال اینها را ما در تحریم نداریم؛ اینها واقعاً کارهایی است که قابل قبول نیست.»

ایشان همچنین با اشاره به تاثیر تصمیم های نسنجیده برخی دستگاه های در مسیر بازگشت ارز به اقدامات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و حفظ ارزش پول اشاره کرده و فرمودند: «یکی هم برخی از تصمیم‌های نسنجیده‌ی بعضی از دستگاه‌ها است. البتّه خوشبختانه بانک مرکزی فعّالیّتهای خوبی را در این زمینه انجام داده و شروع کرده و دنبال میکنند که همه هم باید به آن کمک کنند؛ به نظر ما همه‌ی دستگاه‌های دولتی باید به بانک مرکزی کمک کنند؛ چون مباشرتاً مسئله‌ی پول و ارز، کاهش ارزش پول یا افزایش ارزش پول به سیاست های آنها ارتباط پیدا می کند؛ لذا همه باید کمک کنند تا بانک مرکزی بتواند کارش را انجام بدهد. خوشبختانه کارهای خوبی هم دارد انجام می شود.»

بانک مرکزی بخشنامه ارزی سال ۹۷ خود را اجرا کند

در همین راستا سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در گفت و گو با «رادار اقتصاد» پیشنهادات خود در رابطه با مدیریت ارزی را ارائه کرد. حسین صمصامی در این باره گفت: «برای واقعی شدن قیمت ارز بانک مرکزی باید بخشنامه ارزی سال ۹۷ خود را کامل اجرا کند تا قیمت ارز پایین بیاید.» وی روش کنونی مدیریت ارز را تشریح کرد و گفت: الان بانک مرکزی قیمت ارز را تعیین می کند به این صورت که قیمت را با صرافی ها هماهنگ می کند و قیمت ارز نیمایی هم با فاصله ای از قیمت صرافی ها تعیین می شود. صمصامی پیشنهاد داد: «بانک مرکزی باید برای تقویت پول ملی و کاهش قیمت ارز، عملکرد صرافی ها را محدود کند و ارز آزاد را غیرقانونی اعلام کند تا قیمت ارز به قیمت واقعی ۴۸۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان برسد.» سرپرست اسبق وزارت اقتصاد همچنین اظهار داشت: «تقویت پول ملی امکان پذیر است اما به شرطی که اراده ای برای این کار باشد. اما الان متاسفانه اراده ای نیست و این کار انجام نخواهد شد.»

صادرکنندگان ملزم به بازگشت ارز صادراتی شوند

کارشناس اقتصاد همچنین گفت: «برای کاهش قیمت دلار باید با سازوکارهای ویژه ای، صادر کننده ها را ملزم کرد که تمام منابع ارز حاصل از صادرات را به کشور باز گردانند. در غیر این صورت اگر قرار باشد مثل حالا ۲۷ میلیارد دلار ارز خارج از کشور باشد، قیمت ارز پایین نخواهد آمد.» صمصامی همچنین گفت: «بقیه دستگاه ها و نهاد ها همچون وزارت نفت در خصوص پتروشیمی ها و وزارت صمت در خصوص صادرکننده ها باید برای کاهش قیمت ارز و افزایش قدرت پول ملی کمک کنند و پتروشیمی ها و صادرکننده ها را ملزم به وارد کردن منابع ارزی خود به کشور کنند. به صورت کلی تمام دستگاه هایی که بر عرضه و تقاضای ارز موثر هستند، باید به این کار کمک کنند.» وی افزود: «از سوی دیگر لازم است تا مصرف ارز هم ساماندهی شود و مصارف اضافی و لوکس ارز حذف شود.»

۱۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 665

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha