چه ماجرایی گلشیفته و عبدالکریم سروش را ترند توییتر کرد؟

به تازگی عبدالکریم سروش در نقد نشست جرج تاون در آمریکا، صحبت‌های کرده که حداقل آن بخش مربوط به گلشیفته فراهانی خیلی جنجالی شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، به تازگی عبدالکریم سروش در نقد نشست جرج تاون در آمریکا، حرف‌هایی زده که حداقل آن بخش مربوط به گلشیفته فراهانی، خیلی جنجالی شده. نشست جرج تاون همان برنامه جمعه شب که مسیح علی‌نژاد، رضا پهلوی، حامد اسماعیلیون و نازنین بنیادی در آن حضور داشتند. گلشیفته هم به صورت مجازی بود و سروش با ادبیاتی متفاوت درباره او حرف زده، اینجا ماجرا را مرور می‌کنیم و در ابتدا خودِ سروش را خیلی اجمالی معرفی خواهیم کرد.

عبدالکریم سروش

او را با عنوان پژوهشگر، مترجم، نویسنده و فیلسوف می‌شناسند، بیشتر از هر چیز اما او نماد و نشان «روشنفکری دینی» است. البته باید از کمی قبل‌تر شروع کرد جایی در اوان انقلاب، در آن دوران نامش با تحولات موسوم به انقلاب فرهنگی گره خورد(یکی از اعضای موثر ستاد اجرایی انقلاب فرهنگی بود) که در نتیجه دانشگاه‌ها برای دو سال تعطیل شدند و باقی ماجراها. رفته رفته و با نزدیک شدن به سال‌های اصلاحات، سروش به نوعی نظریه‌پرداز یا همان مرد پشت پرده اصلاحاتی‌ها شد. در دوقطبی سال‌های دهه هفتاد، او روشنفکر دینی نام گرفت و به نوعی به عنوان حامی آزادی شناخته می‌شد. او نقطه مقابل دوقطبی انصارحزب‌الله و روشنفکری از اصلاحات برآمده بود. محبوبیت داشت، خیلی‌ها دوستش داشتند، نقطه تلاقی مذهب و روشنفکری و آزادی بود. خب تصور کنید چهره‌ای با این خصوصیات حداقل دو دهه خیلی مورد احترام تحول‌خواهان در ایران بوده. حتی در سال ۸۸ منتقد نظام شد، به خارج از کشور رفت. گاهی نظراتش در باب اسلام خبرساز می‌شود، اما کنش سیاسی خاصی ندارد، حالا این متفکر ۷۷ساله در روزهای اخیر دوباره به صدر اخبار آمده است.

اصلِ ماجرا این که او نظرات سیاسی اخیر گلشیفته فراهانی را نقد کرد، اما درباره شکل ورود او به سینمای جهان، چنین جمله‌ای گفته: «تا برهنه نشد در سینما راهش ندادند» احتمالا اشاره سروش به آن تصویر چند سال پیش منتشره از گلشیفته در یک نشریه فرانسوی است. برخی معتقدند سروش می‌توانست به جای چنین اشاره‌ای، ناپختگی و کم‌سوادی سیاسی گلشیفته فراهانی را نقد کند و لزومی نداشت درباره مساله‌ای غیرمرتبط حرف بزند. حالا اصلا چرا چنین ادبیاتی از او پذیرفته نشده؟ شاید چون سابقه ذهنی طبقه متوسط امیدوار به اصلاحات در دهه هفتاد، چنین نگاهی را از کسی مثل رائفی‌پور می‌پذیرد اما مثلا از سروش، نه! برخی حتی رادیکال‌تر قضاوت کردند و می‌گویند سروش به ذات دهه ۶۰ خودش برگشته! در بی‌سوادیِ سیاسی گلشیفته فراهانی که تردیدی نیست، اما برخی اعتقاد دارند خیلی پاستوریزه‌تر می‌شود نقد کرد و حرف زد. مساله همین است و بس.

۲۷ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۱
کد خبر: 39382

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 2
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
      0 0
      هنوز دکتر سروش در بین دانشگاهیان، روشنفکران و نخبگان فردی قابل اتکا و احترام است.
    • IR ۰۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
      0 0
      اقای رییسی کمک کمککمک کمک کمک