به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از دیلی میل، مانند سیاهچالههای فضایی در منظومه شمسی، ویژگیهای مرموزی نیز روی زمین وجود دارند که گودالهای آبی هستند. عمق این حفرههای عظیم در اقیانوسهای زمین ممکن است به اندازه طول آسمانخراش باشد.
تصور میشود این حفرههای مذکور که اواخر عصر یخی به وجود آمده باشند، نقاط اکولوژیکی مهمی هستند که انبوهی از گیاهان و حیوانات در آنها زندگی میکنند. اکنون محققان، بزرگترین حفره آبی در جهان را شناسایی کردهاند که در خلیج چتومال واقع در مکزیک قرار دارد.
حفره آبی مذکور به نام «تام جا» (Tamm Ja) در زبان قوم مایا به معنی آب عمیق است و عمق آن به ۴۲۰ متر زیرسطح دریا میرسد. محققان تاکنون هیچ گاه به انتهای این گودال نرسیدهاند.
پیش از این محققان تصور میکردند تام جا دومین گودال آبی جهان باشد اما اندازهگیریهای جدید حاکی از آن است که عمق آن از گودال رکورددار پیشین که در چین قرار دارد، بیشتر است.
نمونهبرداری و بررسی حفره آبی تام جا در سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی انجام شد اما محققان سال قبل از وجود آن خبر دادند. به هر روی آنها عمق این حفره را ۲۷۴.۴ متر تخمین می زدند که معادل ارتفاع برج ویلیامز در هیوستن آمریکا است.
اما در واقع تخمینهای پیشین ۴۰۰ فوت کوتاهتر از عمق تایید شده فعلی هستند. محققان طی یک بررسی جدید در چتومال مکزیک توانستند با کمک ابزار پروفایلر CTD (رسانایی، دما و عمق) در دسامبر سال گذشته به تخمین دقیقتری از عمق تام جا دست یابند.
این دستگاه مجموعهای از کاوشگرهاست که به یک قاب فلزی دایره شکل متصل هستند و به وسیله یک کابل به اعماق آب ارسال میشود.
قبل از آن محققان از روش نگاشت صداگیر پژواک(echo sounder mapping) استفاده کردند که با کمک پالسهای امواج صوتی عمق را تخمین میزند.
در دسامبر ۲۰۲۳ میلادی یک ماموریت اکتشافی غواصی انجام شد تا شرایط محیطی در این گودال شناسایی شود. سوابق پروفایلر CTD از ۴۲۰ متر زیر سطح دریا فراتر رفت و هنوز به انتهای گودال نیز نرسیده بود. به این ترتیب تام جا به عنوان عمیقترین گودال آبی جهان تایید شد.
نظر شما