کاهش خرید ایران بازار جو قزاقستان و روسیه را دچار شوک کرد

کاهش تقاضای ایران برای خرید جو از قزاقستان و روسیه منجر به ایجاد شوک منفی در بازار این کشورها شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران، افزایش تولید برنامه‌ریزی‌شده جو و بالا بودن میزان موجودی پایان دوره موجب شده تا میزان عرضه این محصول افزایش پیدا کند بنابراین قیمت جو در بازار جهانی روند نزولی به خود می‌گیرد.

در پنج سال اخیر قیمت جو به پایین‌ترین میزان خود رسیده است و این روند در ماه‌های آتی نیز ادامه دارد.

بر اساس این گزارش میزان تقاضای ایران برای خرید جو کاهش پیدا کرده است و همین امر موجب شده تا به بازار کشورهای قزاقستان و روسیه شوک منفی منتقل شود و تبعات آن در بازارهای جهانی خودنمایی کند.

هرچند برخلاف ایران؛ چین اقدام به افزایش تقاضا برای خرید جو کرده است اما کاهش تقاضای ایران با افزایش تقاضای چین برای خرید جو قابل جبران نیست و تاجران قزاقی نمی‌توانند تقاضای ۲۲۰ هزارتنی چین را جایگزین تقاضای ۱.۵ میلیون‌تنی ایران برای خرید جو کنند.

بدون تردید بازار ایران از اهمیت استراتژیک بسیار بالایی برای کشاورزی قزاقستان برخوردار است به همین دلیل رئیس‌جمهور این کشور، «توکایف»، با تغییرات سیاستی در اقتصاد کشورش تقاضای داخلی جو را بالا برد تا کاهش خرید ایران اثر کمتری بر کاهش قیمت جو بگذارد ولی نهایتاً روند نزولی پیش روی قیمت جو دامی وجود دارد.

قدرت جانشینی بالایی بین جو و ذرت برای دامداری‌های سنگین وجود دارد، جو وارداتی به مقصد ایران به طور عمده از بنادر شمالی و از مبدأ قزاقستان و روسیه تأمین می‌شود اما از آنجا که مبدأ قزاقستان وابسته به کشش قیمت بازار ایران است، تقریباً مستقل از قیمت جهانی و بر اساس بازار ایران تعیین می‌شود.

بزرگ‌ترین صادر کنندگان در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۰ بر مبنای تخمین USAID، بعد از حوزه اروپا، کشور روسیه است که نزدیک به ۱ میلیون تن از ۵.۴ میلیون تن توان صادراتی برای مقصد ایران برنامه‌ریزی می‌کند و بعد از ایران هدف صادراتی عربستان سعودی با تقاضای ۷.۵ میلیون‌تنی در رتبه دوم قرار گرفته است بنابراین کاهش توان خرید ایران روی قیمت جو در روسیه نیز اثر زیادی داشته و روند قیمت را در یک ماه آتی نزولی تثبیتی می‌کند.

البته دلیل اهمیت ایران به عنوان اولین بازار هدف صادراتی برای جو روسیه نزدیکی به این کشور و خریدار ثابت بودن است اما از آنجایی که عربستان امکان خرید از سایر کشورهای دیگر را دارد در رتبه دومین خریدار جو از روسیه قرار می‌گیرد.

۱۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۵
کد خبر: 4772
منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha