با سود بانکی ۲۰ درصدی و تورم ۴۰ درصدی چه کسی حاضر است سهام خود را نگه دارد؟ /بازار سرمایه با این وضعیت محکوم به سقوط است!

کارشناس اقتصادی و بازار سرمایه گفت: اگر شاخص بورس به نقطه تعادل برسد در شرایطی که واحد پول در سال ۲۰ درصد سود سپرده بدون زحمت دارد و تورم ۴۰ درصدی را تجربه می کنیم دولت باید درباره این مساله پاسخ دهد که چه کسی حاضر است سهام خود را حفظ کند؟! اگر در شرایطی با تورم ۵ درصدی قرار بگیریم و نرخ بهره ۲ درصد داشته باشیم در همین شاخص بازار سهام جذابیت خواهد داشت اما در شرایط کنونی محکوم به سقوط است.

گروه بورس و بازارهای مالی پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، میثم سادات فاطمی کارشناس اقتصادی و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با رادار اقتصاد در خصوص چرایی عدم تحقق وعده های داده شده از سوی دولت و روند رو به افول و نزول بازار سرمایه گفت: برای جلوگیری از ریزش ها و افت های مکرر و ادامه دار بورس در وهله اول باید به دنبال ریشه یابی وقایعی باشیم که از دو سه سال گذشته تا کنون بازار سرمایه ایران را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است.

وی در این باره خاطر نشان کرد: بخشی از اتفاقاتی که در نیمه دوم سال ۹۸ و نیمه اول سال ۹۹ رخ داد که به افزایش هیجانی شاخص و حبابی شدن بازار منجر شد را می توان به عملکرد دولت وقت نسبت داد چرا که دولت با عدم عرضه به موقع عرضه های اولیه که درمورد آن تبلیغ بسیاری کرده بود خود بورس را به شدت تحریک کرد و تحت تاثیر قرار داد.

وی با اشاره به اینکه دولت از مردم و سرمایه های خرد برای سهامدار شدن در بورس دعوت به عمل آورده بود، گفت: وقتی خود دولت میدان دار شده بود و بورس را تبلیغ می کرد و خواهان هدایت سرمایه های خرد به بورس بود و به انحای مختلف تلاش کرد تا نقدینگی های دست مردم وارد بورس شود مشخص بود این بازار عاقبت خوبی نخواهد داشت چرا که دولت بدون عمق بخشی به بازار فقط برای جمع آوری نقدینگی تبلیغ می کرد.

میثم سادات فاطمی در این باره توضیح داد: تبلیغ بدون تامین زیر ساخت ها در نهایت منجر به آن شد که بازار بدون دلیل مشخصی، بدون رشد اقتصادی چنان رشدی را در شاخص ها تجربه کند که تا به آن روز تجربه نشده بود. دولت باید به عواقب اثرات چنین موضوعی در بورس فکر می کرد که برای تامین کسری بودجه، بالا بردن شاخص به صورت دستکاری، حتما پایین آمدنی نیز به دنبال خواهد داشت.

کارشناس اقتصادی تصریح کرد: همان زمان کارشناسان اقتصادی و دلسوزان مردم پیش بینی کردند و به دولت اخطار دادند حتی در آذر ماه سال ۹۸ در مرکز پژوهش های مجلس و در جلسات برگزار شده با حضور مدیران دولتی به این موضوع اشاره شد که دولت متناسب با نقدینگی جدیدی که وارد بازار می شود با توجه به اینکه تکلیف برنامه است و بخشی از کسری بودجه از مسیر فروش سهام تامین می شود لازم است که دولت عرضه اولیه را به موقع انجام دهد تا از حبابی شدن بازار جلوگیری کند اما آن زمان این مساله محقق نشد.

میثم سادات فاطمی معتقد است: تا زمانی که واحد پولی داریم که تورم انتظاری حول و حوش ۲۰ درصدی در آن نهادینه شده و تورم ۴۰ درصدی را تجربه می کنیم باید به سرعت این موضوع را بررسی کنیم که جمع سود واقعی بازار در شاخص ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار چقدر است؟ یعنی نباید دارایی شرکت ها را فقط ملاک ارزیابی قرار دهیم و سود صوری ایجاد کنیم، بلکه باید سود عملکرد بازاررا مورد بررسی قرار دهیم بدون اینکه افزایش قیمت دارایی های بنگاه ها اعمال شود تا مشخص شود در چه وضعیتی قرار داریم.

وی در این باره توضیح داد: در حال حاضر در شاخص کنونی سود حاصل از عملکرد بازار، سرجمع کمتر از ۵ درصد در سال است بنابراین مشکلی اساسی داریم. باید مشخص شود عدد تعادلی شاخص روی چه عددی است روی ۱ میلیون و ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار یا ۲ میلیون یا هر عددی که بیان شود آن زمان وقتی رقم شاخص مشخص شود سهامدار باید منتظر سود عملکرد باشد چرا که بالاخره یک نقطه اوج و ثابت شدن برای شاخص حتمی است.

وی در این باره بیان داشت: نمی توان تصور کرد ارزش در بازار سرمایه دائما صعودی باشد بالاخره یک نقطه ای به عنوان عدد تعادل باید مشخص شود. در این زمان نسبت بازدهی حاصل از عملکرد کمتر از آنچه امروز است خواهد بود. اگر امروز بازدهی واقعی ۵ درصد است اگر شاخص روی ۲ میلیون برسد بازدهی واقعی ۲ درصد می شود.

میثم سادات حسینی در ادامه بحث خاطر نشان کرد: اگر شاخص بورس به نقطه تعادل برسد در شرایطی که واحد پول در سال ۲۰ درصد سود سپرده بدون زحمت دارد و تورم ۴۰ درصدی را تجربه می کنیم دولت باید درباره این مساله پاسخ دهد که چه کسی حاضر است سهام خود را حفظ کند؟! اگر در شرایطی با تورم ۵ درصدی قرار بگیریم و نرخ بهره ۲ درصد داشته باشیم در همین شاخص بازار سهام جذابیت خواهد داشت اما در شرایط کنونی محکوم به سقوط است.

۲۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۰
کد خبر: 34050

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha