برداشتن محدودیت‌ تراکنش بورسی؛ کاری مفید اما غیرضروری با هیاهوی زیاد

این ادعای بانک مرکزی از آن جایی نشات می‌گیرد که در ماه‌های اخیر، همه ارکان دولت سیزدهم تلاش دارند تا خود را ناجی بورس نشان دهند اما تاکنون هیچ کدام از تلاش‌های دولت سیزدهم نتیجه‌ای برای بورس نداشته و این بار نیز بسیاری از کارشناسان بورس این اقدامات بانک مرکزی را مفید اما بدون اولویت عنوان کرده و معتقدند که هیچ تأثیر مثبتی بر بورس ندارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از راه پرداخت یکی از مشکلات بازار امروز نقدینگی است. این موضوع یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بازار امروز است چرا که ارزش معاملات به رقم زیر دو هزار میلیارد ریال رسید، در حالی که در ابتدای امسال چندین برابر آن بود. همین موضوع سبب شده تا برخی از کارگزاری‌ها از سازمان بورس و بانک مرکزی بخواهند تا ترتیبی اتخاذ کنند که مشکل نقدینگی در بورس رفع شود، اما بانک مرکزی بجای پیدا کردن راهکاری برای تقویت نقدینگی در بورس تنها اقدام به برداشتن محدودیت تراکنش‌ها کرد. کاری مفید اما غیرضروری در شرایط فعلی که اولویت‌های بیشتری وجود دارد.

بر اساس این گزارش و به نقل از بانک مرکزی، با مصوبه هیئت عامل بانک مرکزی و در راستای تسهیل معاملات در بازار سهام، سقف تراکنش درگاه‌های پرداخت اینترنتی و کارتخوان کارگزاری‌های بورس از ۵۰۰ میلیون ریال به ۵۰۰۰ میلیون ریال (۱۰ برابر) افزایش می‌یابد. بر اساس گزارش بانک مرکزی، افزایش سقف تراکنش‌های روزانه کارگزاری‌های بورس یکی از مهم‌ترین درخواست‌های بورسی‌ها از بانک مرکزی بوده است که در ماه‌های گذشته نیز چندین بار تکرار شده بود.

بانک مرکزی در گزارش‌هایی که در خصوص همین خبر به رسانه‌ها ارسال کرد، مدعی شد: «یکی از مشکلات مهم سرمایه‌گذاران جهت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه که مانع ورود سرمایه مولد در جهت حمایت از تولیدشده، محدودیت حداکثر ۵۰ میلیون تومان به عنوان سقف تراکنش مجاز از طریق درگاه‌های بانکی کارگزاران در طول مدت ۲۴ ساعت است. به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه، با افزایش سقف تراکنش کارگزاری‌های بورسی، نقل‌وانتقال وجوه بین مشتریان کارگزاران و صندوق‌های سرمایه‌گذاری تسهیل خواهد شد ضمن آنکه فشار به سامانه‌های معاملات برخط کارگزاران کاهش‌یافته و در نتیجه معاملات اوراق بهادار نیز روان‌تر می‌شود.»

بر اساس همین ادعای بانک مرکزی بود که قمری وفا، روابط عمومی بانک مرکزی، در توییتر نوشت : «هیئت عامل بانک مرکزی در راستای هم‌افزایی بازار پول و بازار سرمایه بود که با افزایش سقف تراکنش کارگزاری‌های بورسی، نقل‌وانتقال وجوه بین مشتریان کارگزاران و صندوق‌های سرمایه‌گذاری تسهیل خواهد شد، ضمن آنکه معاملات اوراق بهادار نیز روان‌تر می‌شود.»

این ادعای بانک مرکزی از آن جایی نشات می‌گیرد که در ماه‌های اخیر، همه ارکان دولت سیزدهم تلاش دارند تا خود را ناجی بورس نشان دهند اما تاکنون هیچ کدام از تلاش‌های دولت سیزدهم نتیجه‌ای برای بورس نداشته و این بار نیز بسیاری از کارشناسان بورس این اقدامات بانک مرکزی را مفید اما بدون اولویت عنوان کرده و معتقدند که هیچ تأثیر مثبتی بر بورس ندارد.

در واقع، در حالی بانک مرکزی با هیاهوی زیادی، برداشتن محدودیت تراکنش‌ها را یک فتح بزرگ برای صعود بورس معرفی می‌کند، که بازار سرمایه از مشکلات بزرگ اقتصادی، اعتماد سرمایه‌گذاران و غیره رنج می‌برد.

از طرف دیگر، اگر تصور می‌شود که با برداشتن سقف تراکنش پول به بورس سرازیر می‌شود، می‌توان از بعدی دیگر به ماجرا نگاه کرد و گفت که با برداشتن این محدودیت‌ها شدت خروج نقدینگی هم در سایز بزرگ امکان‌پذیر می‌شود، بنابراین، این شمشیر دولبه برای بورس می‌تواند هم مفید و هم کشنده باشد. لذا مسئله‌ای که سازمان بورس به آن توجه ندارد اینکه موضوع رانش بروس به سمت صعودی یا نزولی در ماه‌های اخیر هیچ ربطی به این گونه اقدامات نداشته و تنها به مسائل بنیادی بورس و اقتصاد مرتبط بود، اما سازمان بورس و بانک مرکزی تلاش دارند تا ادعا کنند که با اقدامات این‌ها بورس صعود خواهد کرد.

فردین آقابزرگی در همین رابطه به راه‌پرداخت اظهار کرد: «ابزارهایی که سبب تقویب تقاضا در بازار سرمایه می‌شود برای بورس مفید است. برداشتن محدودیت‌های تراکنشی ۵۰ میلیون تومانی یک گشایش در این شرایط تلقی می‌شود و بازار از آن استقبال می‌کند. در سال ۲۰۰۸ در امریکا نیز برای تقویت تقاضا در بورس امریکا ازاین‌دست اقدامات صورت گرفت. اما سؤال اساسی این است که در ایران حذف محدودیت سقف تراکنش، یک عامل قوی برای رشد بورسی است؟»

این کارشناس بورسی در ادامه اظهار کرد: «برای پاسخ به این سؤال باید گفت که متغیرهای اقتصادی زیادی در بازار سرمایه نقش دارند. تورم، رکود، تحریم، رشد اقتصادی، نقدینگی افسار گسیخته، سیاست خارجی و برجام، نرخ بهره ، کسری بودجه و دیگر متغیرهای اقتصادی در بازار سرمایه بیشترین نقش را دارند و تا این متغیرها بهبود نیابند، چگونه می‌توان انتظار داشت که تنها با برداشتن سقف محدودیت این بازار را صعودی کرد؟ علاوه بر این ، اقتصاد ایران تقریباً دوسال است که منتظر نتیجه مذاکرات هسته‌ای است تا تکلیف برجام و تحریم‌ها مشخص شود، آیا در چنین شرایطی تنها با برداشتن محدودیت تغییر می‌کند؟ پاسخ روشن است.»

اقابزرگی این اقدام را بیشتر یک نمایش ارزیابی کرده و گفت: «اخیراً رئیس سازمان بورس نامه‌ای به معاون اول رئیس‌جمهور نوشته و در آن به مشکلات بورسی اشاره کرد. در حالی که همین مشکلات را طی یک سال گذشته در هر موقعیتی به سازمان بورس متذکر شدیم. اما سازمان بورس به تذکرات بجا و دلسوزانه فعالان بورس ترتیب اثر نداده بود تا این که بحران بورسی عمیق و اعتماد از بورس سلب و سرمایه‌ها خارج شد و حالا به این صرافت افتادند که دست به اقداماتی از این دست بزنند تا شاید فرجی ایجاد شود. اما برعکس، این اتفاقات نشان دهنده آن است که سازمان بورس در عمل به وظیفه خود شکست خورده و نتوانسته است از حقوق سهامداران دفاع کند. حال برای کم کردن فشار از سوی فعالان و کارشناسان و سرمایه‌گذاران بورسی از این اقدامات مقطعی پرده برداری می‌کند.»

۱۹ مهر ۱۴۰۱ - ۰۶:۴۶
کد خبر: 33947

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha