حدود ۹۸ درصد بذور محصولات در داخل کشور تامین می شود

معاون تحقیقات کنترل و گواهی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه نیاز کشور به بذر گواهی اصلاح شده محصولات کشاورزی ، سالانه حدود ۶۰۰ هزار تن است ، گفت : حدود ۹۸.۵ درصد این بذور در داخل تامین می شود.

به گزارش گروه صنعت پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد ؛ صمد مصور گفت: سالانه حدود هفت هزارو۵۰۰ تن یعنی بین  ۱.۲ تا ۱.۵ درصد بذر اصلاح شده محصولات کشاورزی  از طریق واردات تامین می شود که به تدریج حذف خواهد شد.

وی با بیان اینکه در بحث بذر ذرت خوداتکا هستیم، گفت: بذور محصولاتی مانند جو، حبوبات و برنج به طور کامل در داخل کشور تامین می شود و اگر بذری در حجم بسیار محدود وارد می کنیم بیشتر برای دستیابی به ژنتیک یا رقم جدید است که با واردات بذر به رقم جدید دسترسی پیدا می کنیم و گرنه از نظر توان تولید و مصرف بذر کشور نیازی به واردات  نیست.

تحقیقات کشاورزی و اصلاح و توسعه ارقام جدید گیاهی در ایران در سال ۱۳۱۰ با تشکیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند و انستیتو توتون ایران آغاز شد.

 با تشکیل موسسات تحقیقات کشاورزی و پروژه های اصلاح ارقام جدید پیوستگی پیدا کرد و در این راستا تشکیل مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال ۱۳۳۸ نقطه عطفی در اصلاح و معرفی ارقام جدید گیاهی و باغی به شمار می رود.

اهداف اصلی این مؤسسه حفاظت از منافع ملی، ساماندهی امر کنترل و گواهی بذر و نهال، حفظ حقوق مالکیت معنوی بهنژادگران، شناسایی و ثبت ارقام جدید گیاهی و کنترل و نظارت بر امور بذر و نهال کشور است.

توزیع ۵۳۰ هزار تن بذر اصلاح شده بین کشاورزان 

معاون تحقیقات کنترل و گواهی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد بیان داشت : در  سال زراعی گذشته حدود ۵۳۰ تن بذور اصلاح شده  ارقام و گونه های مختلف گیاهی برای کاشت بین کشاورزان کشور توزیع شد.

وی اظهار داشت: با توجه به مفهوم جدیدی که در کنترل و گواهی بذر در کشور داریم که بیشتر برای بذر ارقام بومی و محلی استفاده می شود توانستیم تولید بذر بسیاری از توده های بومی کشور مانند برنج های محلی، سبزیجات برگی و خربزه های بومی را در نظام کنترل گواهی بذر وارد کنیم و خوشحال هستیم که به  اطلاع جامعه کشاورزی برسانیم کنترل و نظارت برای صدور گواهی در بذرها از ۱۶ گونه به ۳۴ گونه افزایش پیدا کرده است.

وی یادآور شد که زمانی که بحث گونه گیاهی می شود یعنی گونه گندم، جو، ذرت و دیگر گیاهان زراعی است.

مصور گفت: هر گونه زراعی با توجه به تنوعی که در درونش است ارقام مختلفی دارد که به طور تقریبی فقط در برنامه کنترل و گواهی بذر، گندم حدود ۶۰ رقم دارد که بیشتر آنها ارقام جدیدتر هستند و یا در برنامه و گواهی بذر ذرت بیش از ۱۲ هیبرید ذرت در برنامه است.

وی با بیان اینکه این تنوع رقم در دیگر گونه ها همچون کلزا و ذرت نیز وجود دارد به طوریکه در جو ۱۸ رقم تنوع دارد، افزود: مجموعه ارقامی که در کشور در برنامه گواهی بذر وجود دارد بیش از ۲۰۰ رقم است که بسته به شرایط اقلیمی کشور و نیازهای کشاورزان توسط تولیدکنندگان مجاز به تولید می شوند و پس از بررسی و احراز کیفیت مطابق استانداردهای ملی نشان گواهی دریافت می کنند و بین کشاورزان عرضه می شوند.

۳۲۰ شرکت تولیدکننده بذر در کشور فعال هستند

مصور با اشاره به تولید و توزیع ۵۳۰ هزار تنی انواع بذور گواهی شده در سال زراعی گذشته، اظهار داشت: این بذور توسط حدود ۳۲۰ شرکت دارای مجوز تولید که بیش از ۹۵ درصد آن ها خصوصی هستند تولید می شود و به کشاورزان عرضه می کنند.

وی گفت: بذز گندم بیشترین میزان بذور توزیع شده بین کشاورزان را تشکیل می دهد و سال گذشته  بیش از ۳۵۰ هزار تن بذر گواهی شده گندم تولید شد.

وی ادامه داد: برنامه تولید بذر در سال گذشته ۵۰۰ هزار تن بود ولی به دلیل اینکه حدود ۱۳۰ هزار تن از بذرهای تولیدی سال پیش از آن در انبارها باقی مانده و توزیع نشده بود، برنامه بازنگری شد و سطح برنامه با توجه به مانده انباری تعدیل شده که ۳۵۰ هزار تن از بذر گندم تولید شد و محصولات دیگری در تبعات و رتبه های بعدی قرار گرفتند.

در تولید بذر هیبرید ذرت خوداتکا شده ایم

معاون تحقیقات کنترل و گواهی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور افزود: یکی از محصولاتی که سال موفقی را برای تولید بذر گذراند بذر هیبرید ذرت بود که با توجه به اینکه کشور سالیانه نزدیک به ۱۵ هزار تن بذر ذرت احتیاج  دارد سال گذشته بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن بذر هیبرید ذرت از ارقام مختلف در کشور تولید و گواهی شد.

وی اضافه کرد: این بذور دارای کیفیت خیلی عالی از نظر خلوص و قوه نامیه بود که بین کشاورزان توزیع شد.

مصور خاطرنشان کرد: امسال با توجه به پیش بینی برنامه که بتوانیم خوداتکایی را در بذر داشته باشیم سطح زیر کشت بذر ذرت افزایش پیدا کرده و در سال ۱۳۹۹ حدود ۶ هزار هکتار مزرعه تولید بذر هیبرید داریم که پیش بینی می کنیم چون هنوز مزارع برداشت نشده اند تولید حداقل ۱۵ تا ۱۸ هزار تن بذر هیبرید ذرت را داشته باشیم که از نیاز کشور بیشتر است.

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال در کرج مستقر است.

انتهای پیام/

۲۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۴
کد خبر: 2931
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha