سهام ریزشی-تورم صعودی، منطقی در کار است؟

فاصله نرخ ارز در سامانه نیما با نرخ ارز در بازار آزاد به ۲۲ درصد رسیده، حال آنکه فاصله دلار نیمایی با آزاد، ۳ ماه قبل حدود ۹ درصد بود. ‌ کاهش اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد می تواند یکی از مطالبات جدی فعالان بازار سرمایه باشد که اگر این اتفاق محقق گردد، آثار مثبتی هم در بازار سرمایه ما خواهد داشت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از بورس نیوز، با آنکه قیمت های جهانی کامودیتی ها صعودی است و تورم، اقتصاد کشور را در برگرفته، بازار سرمایه اما معاملات دلچسبی ندارد و این وضعیت موجب نارضایتی سهامداران شده است.

مهدی دلبری مدیرعامل شرکت سبدگردان هیوا در این خصوص بیان کرد: یکی از دلایل وضعیت فعلی بازار سرمایه ما این است که به رغم آن که درآمد فروش شرکت ها رشد کرده، سودآوری شرکت‌ها اما متناسب با رشد درآمد فروش، رشد نکرده است. این به آن معناست که حاشیه سود بنگاه های اقتصادی کاهش یافته است. ‌ کاهش حاشیه سود شرکت ها به دلایل مختلفی از جمله وضع برخی از عوارض، افزایش هزینه انرژی و یوتیلیتی، و... رخ داده است.

وی اضافه کرد: به دلیل افزایش هزینه یوتیلیتی که در برخی شرکت‌ها از جمله شرکت های پتروشیمی زاگرس، امیرکبیر، بوعلی و پارس در سه ماهه سوم سال قبل اتفاق افتاد، حاشیه سود ها تحت تاثیر قرار گرفتند. سایر صنایع هم از لحاظ حاشیه سود اوضاع مطلوبی ندارند. در گروه فلزات و اوره سازان هم مشکلاتی از جمله قطعی گاز و برق روی حاشیه سود شرکت ها تاثیر گذار بوده است. مثلاً حاشیه سود صنعت پتروشیمی در زمستان ۱۳۹۹ حدود ۴۱ درصد بوده و در زمستان ۱۴۰۰ حاشیه سود پتروشیمی ها به ۲۳ درصد رسیده است. در صنعت پالایشی هم در همین مدت حاشیه سود از ۱۴ به ۱۰ کاهش پیدا کرده است. در گروه مس و روی نیز حاشیه سود در همین مدت از ۵۰ به ۲۶ درصد تقلیل پیدا کرده است. بازار سرمایه قطعاً حاشیه سود شرکت ها را رصد می کند و این کاهش حاشیه سود بر روند در بازار سرمایه تاثیر مستقیم دارد. ضمن آنکه قیمت‌های جهانی هم تا حدودی کاهش داشته و نرخ فروش محصولات به میانگین قیمت در سال ۱۴۰۰ نزدیک شده است. به نظر با توجه به کاهش حاشیه سود شرکت ها انتظار رشد بیش از تورم‌ در بازار سرمایه نمی رود!

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: پیش‌بینی‌های بدبینانه که در مورد بازار سرمایه انجام می‌شد به وقوع پیوسته و بازار سرمایه این روزها شرایط خوبی ندارد. بنابراین به نظر می رسد واکنش بازار سرمایه از منظر تحلیلی منطقی بوده است.

دلبری در ادامه ضمن انتقاد از اختلاف معنادار نرخ ارز نیمایی با نرخ ارز در بازار آزاد گفت: یکی دیگر از مشکلات صنایع و شرکت های فعال در بازار سرمایه فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد است که به ۲۲ درصد افزایش پیدا کرده، حال آنکه فاصله دلار نیمایی با آزاد، ۳ ماه قبل حدود ۹ درصد بود. ‌ کاهش اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد می تواند یکی از مطالبات جدی فعالان بازار سرمایه باشد که اگر این اتفاق محقق گردد، آثار مثبتی در بازار سرمایه ما خواهد داشت.

۹ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۵
کد خبر: 28691

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha