آب معدنی‌های موجود در بازار آب شرب است /پالم فقط در پنیر پیتزا و روکش بستنی وجود دارد

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: بسیاری از آب معدنی‌های موجود در بازار آب شرب است و نباید مردم را گمراه کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از دانشجو، حسین عزیزی مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانسی برگزار شد؛ درباره وضعیت پایش سلامت آب‌های معدنی و همچنین تفاوت آن با آب آشامیدنی و درج عبارت معدنی و آشامیدنی بر روی بسته‌بندی‌ها، اظهار کرد: باید توجه داشت، تمام محصولاتی که به کشور وارد یا در داخل کشور تولید می‌شود، از جمله آب معدنی تحت نظارت سازمان غذا و دارو قرار دارند و به صورت ادواری از آن‌ها نمونه‌برداری انجام می‌شود و اگر عدم انطباق داشته باشند، بر اساس آن عدم انطباق با شرکت‌ها برخورد می‌شود، اگر جزئی باشد به آن‌ها تذکر داده می‌شود و اگر نیاز به تغییراتی در خط تولید و ... باشد، انجام و نظارت می‌شود. در حال حاضر خوشبختانه مشکلی در زمینه آب‌های معدنی نداریم.

تبلیغات گمراه کننده آب معدنی و آب آشامیدنی


وی افزود: همه اصطلاحا به این بسته‌بندی‌های آب، آب معدنی می‌گویند، اما خیلی از این‌ها آب معدنی نیست و از معادن یا چشمه‌ها برداشت نمی‌شود، بلکه همین آب شرب معمولی است که مجددا تصفیه می‌شود. یعنی آب معمولی را مجددا تصفیه می‌کنند تا از نظر فاکتورهای سلامتی کاملا مورد اطمینان باشد و بعد بسته‌بندی می‌کنند. بر این اساس ما پیگیر بوده‌ایم که آن برندی که آب آشامیدنی است، روی آن «آب آشامیدنی» درج شود تا مصرف‌کننده گمره نشود و آنکه از چشمه‌ها و معادن برداشت شده، «آب معدنی» نوشته شود.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان کرد: هر آب معدنی هم به صرف اینکه معدنی است، ممکن است خیلی خوب نباشد و املاح زیاد باشد و برای مصرف‌کننده به ویژه در درازمدت مشکل ایجاد کند که به آن‌ها اعلام می‌کنیم و باید این مورد را اصلاح و املاح را تعدیل کنند و قبل از پر شدن بطری، اصلاحات انجام می‌شود و اکنون استانداردها رعایت می‌شود و فکر می‌کنم که مسئله آشامیدنی و معدنی را روی برچسب‌ها درج می‌کنند. در عین حال ما برچسب‌ها را هم به صورت ادواری ارزیابی می‌کنیم و اگر برچسبی مشکل داشته باشد به صاحب شرکت تذکر داده می‌شود و مطابق با دستورالعمل با او برخورد می‌کنیم.

پالم فقط در پنیر پیتزا و روکش بستنی


مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره استفاده از پالم در لبنیات بیان کرد: در لبنیات استفاده از پالم ممنوع شده است و در تاپینگ پیتزا یعنی پنیر روی پیتزا از روغن گیاهی استفاده می‌شود که حدود ۳۰ درصد آن پالم است همچنین در روکش بستنی از پالم استفاده می‌شود و برخلاف ذهنیت عمومی روغن‌های گیاهی از روغن‌های حیوانی بهتر هستند و حتی کره گیاهی بهتر از کره حیوانی است، اخیرا در سطح بین المللی با لبنیات با منشا حیوانی مخالفت‌های بسیاری شده است.

رسوب ۵۰۰ تن ماده اولیه شیرخشک نوزاد در گمرگ


عزیزی درباره ماجرای دپوی ۵۰۰ تن ماده اولیه شیرخشک نوزاد در گمرگ و احتمال فاسد شدن آن اظهار کرد: یک کارخانه در ایران شیرخشک بدون چربی برای نوزاد تولید می‌کند و این کارخانه به وزارت صمت مراجعه و اعلام کرده است که می‌تواند تمام مواد اولیه شیرخشک‌های داخلی را تامین کند.

وی ادامه داد: وزارت صمت بر اساس اعلام تولیدکننده ارز شیرخشک را از ترجیحی به نیمایی تغییر داده و در این فاصله تغییرات ۵۰۰ تن شیرخشک و غذا و دارو با وزارت صمت مکاتبه کرده است تا تعرفه ارز این محموله ۵۰۰ تنی ارز دولتی باشد، اما هنوز وزارت صمت این موضوع را نپذیرفته و این شیرخشک‌ها در گمرک مانده است و اگر شیرخشک‌ها مدت طولانی در گمرگ بمانند احتمال فاسد شدن آن‌ها وجود دارد.

وی درباره تخصیص یارانه به موادغذایی بیان کرد: تصمیم گیری درباره پرداخت یارانه برای غذا به عهده وزارت بهداشت نیست و وزارت بهداشت هشدارها را در این زمینه داده است و تاکنون به نان یارانه تخصیص داده شده است البته قول‌هایی برای افزایش یارانه‌های غذایی در دست اقدام است تا ۵ دهک اول که قشر آسیب پذیر هستند، از یارانه غذایی استفاده کنند.

عزیزی گفت: همه ساله ۱۶ اکتبر از نظر سازمان‌های بین‌المللی یعنی فائو روز جهانی غذا است که در ایران هم ۲۴ یا ۲۵ مهر ماه را به عنوان روز جهانی غذا نام‌گذاری شده است. همه کشورهای دنیا روز جهانی غذا را جشن می‌گیرند و برنامه‌هایی را در جهت رفع گرسنگی، تولید غذای سالم و رساندن غذا به همه طبقات به ویژه طبقات و دهک‌هایی که مقداری آسیب‌پذیرتند و ممکن است از نظر تامین غذا با مشکل مواجه باشند، اجرا می‌کنند. ما هم امسال ۲۴ مهر ماه را مصادف با روز جهانی غذا داریم.

وی افزود: وزارت بهداشت که وظیفه خاصی در زمینه سلامتی غذا دارد، همیشه این روز را گرامی می‌دارد و طبق روال هر ساله برای این روز برنامه داریم. برنامه‌هایی که وجود دارد، در جهت معرفی غذای سالم است تا مردم رژیم سالم را رعایت کرده است و به سمت رژیم‌های سالم‌تر بروند. در عین حال شعار کاهش مصرف نمک، شکر و روغن چند سالی مطرح و اعلام شده است که زیاده روی در مصرف این مواد، می‌تواند زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و ... باشد.

عزیزی گفت: بر همین اساس که سالهاست سازمان غذا و دارو روی مواد برچسب غذایی نشانگر رنگی با عنوان چراغ راهنما گذاشته که شامل سبز، زرد و قرمز است. سبز به معنی سالم بودن ماده غذایی است، زرد به معنای متوسط و قرمز هشدار است که نمک، شکر یا چربی محصول زیاد است. به ویژه افراد در معرض خطر بیشتر باید به این نشانگرهای رنگی توجه کرده و غذایشان را بر اساس این نشانگرها انتخاب کنند. در سطح کشور که حدود ۷۰ دانشگاه علوم پزشکی داریم که در شهرهای خودشان برنامه‌هایی برای روز غذا دارند. برای هر روز هفته برنامه‌هایی داریم.

جهاد کشاورزی در شناسنامه دار کردن مزارع موفق نبوده است


عزیزی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت پایش آلاینده‌ها از مزارع و در محصولات کشاورزی و سرانجام شناسنامه دار کردن مزارع، گفت: مسئله تولید غذا بسیار مهم است و نظارت باید از مزارع و باغات آغاز شود. بیش از هشت سال قبل تفاهم‌نامه‌ای بین وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه منعقد شده است که وزارت بهداشت وضعیت سموم را در مواد اولیه کشاورزی بررسی کند. متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی نتوانسته مزارع و باغات را شناسنامه‌دار کند.

وی افزود: اگر ما وضعیت سموم را در سبزیجات و صیفی‌جات و سایر مواد اولیه کشاورزی بررسی کنیم و عدم انطباق‌هایی مشاهده شود، این عدم انطباق‌ها باید پیگیری شود و بعد بتوانیم مداخله کنیم، اما متاسفانه از آنجایی که محصولات شناسنامه ندارند و مشخص نیست که از کجا آمده، فقط می‌توانیم وضع موجود را اعلام کنیم که از نظر نیترات و سموم کشاورزی مشکل دارند، اما پیگیری و مداخله‌ای انجام نمی‌شود.

وی گفت: طبق آخرین چیزی که وزرات جهاد کشاورزی اعلام کرده است، این است که حدود ۳۰۰ هکتار را ظاهرا شناسنامه‌دار کردند البته بسیاری از باغات و مزارع پروانه دارند، اما آن‌هایی که گواهی شده باشد و شناسنامه‌دار شده باشد، ۳۰۰ هکتار است که بسیار کم است و تاکنون هم چیزی به سازمان غذا و دارو معرفی نشده است.

عزیزی در پاسخ به سوالی درباره سلامت فرآورده‌های لبنی به ویژه لبنیات سنتی و تعامل با سازمان دام‌پزشکی، گفت: وزارت بهداشت به طور کلی مسئول ارزیابی سلامتی است و آخر کار و زنجیره را می‌بیند، چه در سطح سازمان غذا و دارو که ما محصولات صنعتی و کارخانه‌ها و کارگاه‌ها را نظارت می‌کنیم و چه در سطح معاونت بهداشتی که سطح عرضه را مورد توجه قرار می‌دهند. خوشبختانه تعامل ما با سازمان دام پزشکی خوب است که دامداری‌ها و مرغ‌داری‌ها و مراکزی که پروتئین‌های حیوانی را تولید می‌کنند اعم از شیر، گوشت، مرغ و ماهی را کنترل می‌کنند و در حقیقت مواد اولیه‌ای که به کارگاه‌ها و کارخانه‌ها وارد می‌شود، می‌تواند وضعیت خوبی داشته باشد. البته هنوز مشکلاتی در زمینه لبنیات سنتی وجود دارد. زیرا تعداد مغازه‌ها زیاد است، اما خودشان خوشبختانه داوطلب شدند و به سراغ ما آمدند و دوست دارند که تحت نظارت و کنترل قرار گیرند و هم سازمان غذا و دارو و هم معاونت بهداشتی از این موضوع استقبال کرده اند و به زودی این حوزه هم سروسامان بهتری پیدا می‌کند. در مجموع اقدامات در این حوزه امیدبخش است.

عزیزی در پاسخ به سوالی درباره سلامت نان گفت: امنیت غذا، یعنی تولید و تامین آن بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. به عنوان مثال این وزارتخانه باید گندم نان را تولید کرده یا با توجه به نیاز کشور وارد کند؛ بنابراین در بحث تولید و تامین غذا وزارت بهداشت دخالت ندارد، اما ما در بحث سلامت غذا نظارت داریم و هر ماده غذایی که بخواهد وارد شود، از جمله گندم تحت نظارت ما است که قبل از ورود آنالیز می‌گیریم و بعد از ورود هم نمونه‌گیری کرده و آنالیز می‌کنیم و اگر مشکل نداشت ترخیص می‌شود. نان هم از نظر سلامتی زیر نظر ما قرار دارد. ما بر این نظارت داریم که نان از نظر فاکتورهای سلامتی مورد تایید باشد و قیمت و ... آن در دست ما نیست.

تبلیغات فود تسترها را تایید نمی‌کنیم


عزیزی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان درباره تبلیغات فود تسترها در فضای مجازی که اغلب موادغذایی چرب و مضر را تبلیغ می‌کنند، اظهار کرد: برخی که تسترها در فضای مجازی معروف شده اند و ما نمی‌توانیم دراین زمینه دخالتی داشته باشیم و رستوران‌ها و فست فودها برای فروش بیشتر و تبلیغات محصول از این افراد استفاده می‌کنند و ما آن را تایید نمی‌کنیم، زیرا اغلب موادغذایی خوشمزه نمک، چربی و قند زیادی دارند و برای سلامتی مضر هستند و ما تبلیغات فود تسترها را تایید نمی‌کنیم، اما اکنون قوانین و دستورالعملی برای برخورد با فود تسترها نداریم و شاید نیاز به ورود دستگاه‌ها و وزارت خانه‌هایی مانند وزارت ارشاد داشته باشیم.

وی  درباره سند امنیت غذایی بیان کرد: سندهای بسیاری در ادوار مختلف توسط وزارت بهداشت و وزارت کشاوری نوشته است و اخیرا هم سندی از طرف کمیسیون کشاورزی مجلس پیشنهاد شده بود که نقدهایی از طرف سازمان‌ها ونهادهای مختلف به آن وارد شده است و باید توجه داشت موضوع امنیت غذایی که بیشتر به تولید و تامین غذا بر می‌گردد بر عهده وزارت کشاورزی است و باید ایمنی غذا را از امنیت غذا جدا کنیم و ایمنی غذا یعنی اینکه غذای مصرفی مردم سالم باشد و وزارت بهداشت متولی ایمنی غذاست و ما بر سلامت محصولات داخلی و خارجی وارداتی باید نظارت داشته باشیم و در سندهای مرتبط با غذا هر جا از ما دعوت کرده اند در جلسات شرکت کرده ایم و سندهایی از قبل بوده است و در سندهای جدید می‌توان با توجه به اسناد قبلی موضوعات جدید را وارد کرد تا ایمنی و امنیت غذا ارتقا پیدا کند.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره کوچک شدن سفره غذایی مردم ناشی از گرانی و مشکلات اقتصادی به ویژه در دوران کرونا اظهار کرد: وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو امکانات کمی برای آگاهی رسانی دارند و ما از طرقی مانند سایت سازمان غذا ودارو و وزارت بهداشت می‌توانیم اطلاع رسانی می‌کنیم، اما اطلاع رسانی وسیع به وسیله صدا و سیما صورت می‌گیرد و ما به صدا وسیما اعلام کرده ایم که آماده هستیم در زمینه مسائل مربوط به غذا و معرفی جایگزین موادغذایی شبانه روزی و حتی ایام تعطیل به صدا و سیما در زمینه اطلاع رسانی کمک کنیم.

عزیزی بیان کرد: به عنوان مثال برنج گران شده است و می‌توان آن را با ماکارونی جایگزین کرد، یا می‌توان تخم مرغ را جایگزین گوشت کرد، اما جایگزین مناسبی برای شیر وجود ندارد و وزارت بهداشت به دنبال آن است که موادغذایی ارزان‌تر به دست مردم برسد، زیرا غذا می‌تواند از بسیاری بیماری‌ها پیشگیری کند و اگر غذای سالم در اختیار مردم قرار گیرد هزینه‌های درمان کاهش پیدا می‌کند و لازم است که دولت به غذا توجه بیشتری داشته باشد و در تخصیص یارانه و مالیات که می‌تواند قیمت موادغذایی را کاهش دهد، فعال‌تر عمل کند تا موادغذایی ارزان‌تر و بهتر در دسترس آحاد جامعه قرار گیرد.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان کرد: تمام غذاهایی که تولید می‌کنیم تابع استانداردهای ملی و بین المللی هستند و در موادغذایی صنعتی استانداردهای ملی ما بر اساس استانداردهای بین المللی است و بسیاری محصولات صنعتی سابقه تولید سنتی و بومی نداشته اند و برای نخستین بار اغلب در دنیا تولید شده اند البته ممکن است برخی از این موادغذایی نمک، چربی یا شکر بیشتری داشته باشندو در این زمینه ما هشدارهای لازم را می‌دهیم و مردم آن موادغذایی را کمتر مصرف کنند و باید توجه داشت که هیچ غذایی سم نیست و حتی اگر موادغذایی مفید مانند شیر به میزان زیاد مصرف شوند، مضر خواهند بود.

۲۱ مهر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸
کد خبر: 20928

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha