روایتی از آدم‌هایی که می‌پندارند سالم هستند

به گفته مولف کتاب «عوامل شکل‌گیری شخصیت» متأسفانه اختلالات شخصیت نسبت به مابقی بیماری‌های روانی الگوی طولانی‌مدت و مقاومی در برابر درمان داشته و اکثر مبتلایان از مراجعه به روان‌شناسی و روان‌پزشک خودداری کرده و خود را سالم می‌پندارند که باعث آزار دیگران می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «عوامل شکل‌گیری شخصیت» نوشته شقایق درویشی و احسان شرافتی‌پور به چاپ رسید. نویسندگان در این اثر به بررسی عوامل و فاکتورهای مختلف در شکل‌گیری شخصیت افراد پرداخته‌اند.
درویشی، از مولفان این اثر با بیان‌ اینکه مدل بیماری و اختلال روان‌شناختی با مدل پزشکی متفاوت است، گفت: در بخش درمان پزشکی دو مدل فرد داریم؛ یا بیمار یا سالم که تعاریف هر دو مشخص است؛ ولی در روان‌شناسی ما با سه مدل انسان مواجه هستیم که شامل انسان سالم، انسان بیمار و انسان نرمال است.
این روانشناس و عضو انجمن روانشناسی آمریکا افزود: تعریف اولی و دومی مشخص است و درمورد سومی باید گفت کسی که فرم و هنجار جامعه محسوب می‌شود در این بخش قرار می‌گیرد؛ حال باید گفت که فرم و هنجار یک جامعه در کشوری آفریقایی این است که انسان‌هایی خود را به بند بکشند که از دست شیاطین خلاصی یابند و یا در کشورهای غربی خوردن مشروبات الکلی هر روز هنجار جامعه محسوب شود؛ در این صورت فرد نه بیمار است که دست به این اقدامات می‌زند و نه سالم است؛ چون جامعه بیمار است.
درویشی ادامه داد: خبر بد در این‌جا این است که از نظر نظریه‌پردازان ثانویه روان‌شناسی -و نه فروید که نظر بدبینانه‌تری نسبت به انسان داشت- درصد قابل‌توجهی از انسان‌ها طبقه معمولی یا نرمال را تشکیل می‌دهند و بخش بیمار ۲۰% و انسان سالم از نظر روان‌شناختی بسیار کم و زیر ۱۰%  اعلام‌ شده است؛ و حال در جوامع کمتر توسعه‌یافته این اکثریت جامعه به دنبال عقاید مختلف و پیرو افکار گروهی خود از برچسب بیماری روانی وحشت داشته و آن را تابو می‌دانند و نتیجه این می‌شود که مراجعان روان‌شناسان اکثراً انسان‌های سالمی هستند که از طرف مابقی دچار مشکل شدند. در خانواده‌ای که فردی نابه‌هنجار زندگی می‌کند، اگر فرض بر این باشد که مابقی اعضا سالم باشد، این‌جا چه کسی مراجعه روان‌شناسی خواهد بود.

وی ادامه داد: متأسفانه اختلالات شخصیت نسبت به مابقی اختلالات و بیماری‌های روانی الگوی طولانی‌مدت و مقاومی در برابر درمان داشته و اکثریت افرادی که دچار این اختلالات هستند، از مراجعه به روان‌شناسی و روان‌پزشک خودداری کرده و خود را سالم می‌پندارند و باعث آزار دیگران می‌شود.
 در بخشی از این کتاب آمده است؛ «طبق جدیدترین مدل DSM یعنی «دی اس ام پنج» راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی -که معتبرترین منبع اختلالات روان‌شناختی در جهان محسوب می‌شود- اختلال شخصیت الگوی بادوام و تجربه درونی و رفتار است که به طور چشمگیری از انتظارات فرهنگ فرد منحرف می‌شود؛ فراگیر و انعطاف‌ناپذیر است؛ در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود؛ با گذشت زمان پایدار است؛ و به ناراحتی و اختلال منجر می‌شود.»
 گفتنی است این کتاب از سوی انتشارات مدیران اندیشه راهی بازار کتاب شد.

۱۷ تیر ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۳
کد خبر: 17209

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha